Led spots voor uw plafond, duurzaam en energie zuinig

Stap nu over op led spots en begin met besparen

Blog over led spots

Wat is het verschil tussen led spots dimmers en conventionele dimmers?

Door je led spots te combineren met een dimmer, kun je door middel van een simpele handbeweging de intensiteit van het licht instellen zoals je dat zelf wilt. Hierdoor creëer je met je led spotjes op ieder moment van de dag de juiste sfeer in huis. Wil je helder licht om je goed bij te concentreren, dan creëer je met behulp van de dimmer een intensere lichtuitstraling van je led spots. Wil je juist een iets donkerdere kamer om in sfeerverlichting te kunnen ontspannen, dan kun je zorgen dat je led spots iets minder helder licht uitstralen. Dit is niet alleen een mogelijkheid bij led spotjes, maar ook bij halogeenlampen en gloeilampen bestonden er al mogelijkheden om het licht te dimmen. Hiervoor werden conventionele dimmers gebruikt. Bij led spots maken we gebruik van LED-dimmers. Maar wat is nu precies het verschil tussen de twee, en kunnen ze ook door elkaar worden gebruikt?

Conventionele dimmers voor led spotjes

Bij conventionele dimmers wordt de spanning verlaagt, waardoor conventionele lampen, zoals halogeen- en gloeilampen, minder fel licht gaan geven. Led spots beschikken echter over andere elektronica, waardoor een conventionele dimmer hierbij niet goed kan werken. De lamp kan dan gaan zoemen, trillen en knipperen, en uiteindelijk zelfs kapot gaan. Daarom kun je bij het installeren van led spotjes beter kiezen voor een speciale LED-dimmers.

LED-dimmers voor led spotjes

Bij de opkomst van dimbare led spots, zijn er speciale LED-dimmers gemaakt, die bij deze lampen niet voor problemen zorgden. Er zijn allerlei verschillende soorten beschikbaar, verschillend per lamp. Zo worden 12V led spots gedimd door de led spots heel snel achter elkaar afwisselend aan- en uit te zetten. Door de frequentie van het knipperen te verlagen, zal de intensiteit van het licht ook zwakker worden en zullen de spots dus kunnen dimmen. Er zijn twee verschillende soorten dimmers voor led spots: 230V fase aansnijding dimmers en 230V fase afsnijding dimmers. Vaak wordt op de verpakking van de led spot vermeld welke soort je nodig hebt. Voor meer algemene informatie over sfeer led spots kunt u ook bij ons terecht, dit effect bereikt u met name met een goede led dimmer.